Hej Petter Elfström, CPP®, PCI®, och ASIS-medlem sedan 2014.
Jag läser på din LinkedIn-profil att du, efter en lång karriär inom Polisen framgångsrikt haft flera ledande positioner inom säkerhetsledning i stora organisationer på den privata sidan, och nu driver eget konsultbolag. Du är dessutom ASIS-medlem med två certifieringar, både CPP® och PCI®! Det gör mig nyfiken. Vad var din drivkraft när du bestämde dig för att studera för dem?
2015 arbetade jag som anställd konsult vid ett säkerhetsföretag som bl.a. hyrde ut säkerhetschefer till företag som inte själva hade någon. Kunderna/beställarna ville alltid veta vem man var och vad man hade gjort tidigare för att de skulle kunna bedöma om man var rätt person för uppdraget eller ej. Jag tyckte jag hade lång erfarenhet inom säkerhet och hade studerat mycket – men jag kände att jag saknade den där kvalitetsstämpeln som säger att jag kan det som behövs för att vara säkerhetschef. Jag bedömde då (och gör det fortfarande) att CPP® är en sådan kvalitetsstämpel för säkerhetschefer. CPP® är en certifiering – inte ett utbildningsdiplom. Det är ett bevis på att du kan det som förväntas av en person som är en Certified Protection Professional, eller på svenska; En säkerhetschef som behärskar relevanta säkerhetsdomäner. Det var förvisso en rätt krävande process att gå igenom CPP®-certifieringen – men en positiv sådan, som gjorde att jag även gjorde en PCI®-certifiering (Professional Certified Investigator) något år senare.
Vad har dina certifieringar betytt för dig?
Under mina följande år som anställd säkerhetskonsult bedömer jag att mina certifieringar, tillsammans med min övriga CV, hjälpte mig att få de uppdrag jag ville ha. Under mina senaste 4 år som säkerhetschef vid ett av Sveriges största Telecom-bolag samt därefter för Nordens största Bygg- och anläggningskoncern kunde jag använda mina certifieringar för att dels bedöma andras säkerhetskunskaper (kunders, medarbetares, konsulters, samarbetspartners, etc.) men även som ett stöd för att hjälpa mina medarbetare att kompetensutveckla sig själva inom olika säkerhetsdomäner. Det krävs fortsatt engagemang och viss nyfikenhet för att upprätthålla sina certifieringar över tid vilket har pushat mig att vara med i forum, delta i konferenser och vidareutbilda mig, m.m. Det har bidragit till att jag idag känner mig som del av ett sammanhang av säkerhetsproffs certifierade genom ASIS. När jag idag har startat mitt eget företag inom säkerhet har jag mycket nytt att lära mig och då är det rätt skönt att ha dessa kvalitetsstämplar med sig i ryggsäcken. Jag är övertygad om att mina certifieringar kommer att tjäna mig väl även framöver.
Varför tycker du att man ska certifiera sig?
Utöver kvalitetsstämpeln som certifieringarna ger dig så stärker de även din självkänsla – du kan vara stolt över att ha dem. Gillar du att jobba med säkerhet samt att testa och utmana dig själv kan jag inte annat än uppmuntra dig att certifiera dig genom ASIS.
ASIS Sweden tackar för att vi fick intervjua dig och hoppas att vi ser dig som föreläsare på ett ASIS-event framöver. Det är tydligt att du har massor av erfarenhet att dela med dig av till oss andra!
Kristiina Mellin, CPP®, PCI®, PSP®
Ordförande ASIS International Chapter 197 Sweden