
ASIS bjöd in till ett event om säkerhetsskydd där fokus var på säkerhetsskyddsanalyser. Vi fick vara i Trafikförvaltningens fina lokaler på Kungsholmen, och kompletterade det fysiska mötet med ett digitalt alternativ för de som inte hade möjlighet att närvara på plats. Intresset för ämnet var stort med ett drygt 30-tal anmälda deltagare.
Kvällens föreläsare var Peter von Zeipel och Ylva Söderlund, som tillsammans skrivit boken Säkerhetsskyddsanalys i teori och praktik.

Peter von Zeipel har arbetat som analytiker och senior strategisk rådgivare med säkerhetsskydds- och cyberfrågor på Säkerhetspolisen. Han har en bakgrund som officer i Försvarsmakten och har praktisk erfarenhet av arbete med hotbilder. Han har arbetat i både privat och statlig verksamhet med säkerhetsskyddsfrågor och har också erfarenhet som säkerhetsskyddschef. Idag är han IT-säkerhetschef på Vattenfall Eldistribution AB.
Ylva Söderlund är jurist och har under många år arbetat med säkerhetsskydd, framför allt säkerhetsskyddad upphandling och säkerhetsskyddsanalys, i både statlig och privat verksamhet. Hon har även arbetat med IT-upphandling och IT-juridik samt varit biträdande säkerhetsskyddschef på statlig myndighet. Idag arbetar hon som enhetschef på Tillsyn säkerhetsskydd på Svenska kraftnät
Säkerhetsskyddsanalysen utgör en grundläggande del och en utgångspunkt i ett strukturerat och systematiskt säkerhetsskyddsarbete. Metoden för upprättande av en säkerhetsskyddsanalys har ett rykte om sig att vara omständlig och komplicerad. Dessutom är säkerhetsskyddanalysen en av de största bristerna i säkerhetsskyddet idag.
Under föreläsningen fick vi tips till hur man lyckas med en användbar säkerhetsskyddsanalys. Peter och Ylva förklarade vad man bör tänka på och hur man bör jobba som analysledare för att nå bästa resultat. De delade med sig av erfarenheter på både vad som fungerar och inte. Deltagarna ställde frågor och kom med inspel och det var en väldigt lärorik kväll där vi både fick en baskunskap i ämnet men även bra exempel på vanliga fallgropar och misstag att undvika.
Under kvällen delade ASIS Sweden även ut 20–årspins till tre medlemmar som varit ASIS-medlemmar i ett imponerande antal år:
- Lennart Hansson Blev medlem 1982 och har varit medlem i så många år att ASIS tappat räkningen
- Per Lundkvist, CPP, PCI, PSP Blev medlem 2002, dvs 23 år
- Fredrik Rehnström, CPP Blev medlem 2005, dvs 20 år
ASIS tackar och bockar för att ni hängt i så länge och dessutom allt ideellt arbete ni gjort för ASIS under dessa år!